Aug 15, 2011

Home » , , » Resepi Agar Agar yang Sedap

Resepi Agar Agar yang Sedap

Hehehe, actually dah lama nak kongsi resepi agar-agar bersantan + bertelur yang sedap ni, tapi sebab takdan nak update blog, tu yang peram dulu..hehehe.. Tapi takdelah lama mana, buat ni pon sempena bulan puasa gak, al maklum sajalah, sini mana nak cari orang jual agar-agar..ekeke..

Agar-agar ni memang salah satu kuih yang mesti ada ketika buka puasa.. Kalau dolu-dolu time single mingle, kalau agar-agar RM1/4 keping, mesti pilih lain-lain perisa..ekekek.. Skang ni dah macam-macam jenis agar-agar kan, ada yang bermacam-macam kaler, bentuk dam la.. Comey je tengok, geram nak makan..kekeke.. Tapi resepi yang saya share ni, yang simple aje, tapi tetap sedap..


BAHAN - BAHAN
  • 1 paket agar-agar serbuk
  • 250g gula pasir (kalau ingin gunakan gula melaka, pecah 200g gula melaka, 50g gula pasir)
  • 1000ml air
  • 1 kotak kecil santan (saya guna 250ml, tu yang lapisan santan tebal, kalau nak lagi nipis, kurangkan kuantiti santan)
  • 1 helai daun pandan disimpul
  • 3 biji telur
  • garam secukup rasa

CARA - CARA
  1. Santan, telur dan garam dipukul dengan rata dengan garfu dan diketepikan.
  2. Sekiranya menggunakan gula melaka, masakkan gula melaka, gula pasir dan daun pandan dengan 1/2 bahagian air sehingga mendidih dan gula larut dan kemudiannya ditapis.
  3. Masukkan agar-agar dan 1/2 bahagian air lagi ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Tuangkan adunan santan tadi dan kacau sekali dua sahaja. Biarkan adunan terus mendidih sekali lagi sehingga santan nampak berketul-ketul di permukaan. Kacau rata-rata dan matikan api.
  4. Pastikan loyang atau acuan dibasahkan dengan air sebelum menuang agar-agar supaya agar-agar mudah dikeluarkan nanti.
  5. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dingap..hehehe..

My 1st Trial - Oleh kerana kat sini takde gula melaka, try cari daun pandan kat kedai Cina pon takde makanya terpaksalah saya ganti ngan serbuk coklat aka milo, and it turns out nice color too and nice taste (masa ni lupa yang boleh guna brown sugar untuk ganti gula melaka)..ekeke.. Oh ya, jadi step 2, saya skip lorr.. First time buat agar-agar camgini, rasa besh pulak, bese makan yang bersantan sahaja atau yang bertelur sahaja.. Nanti nak try wat perisa pandan pulak, mesti besh gak.. Selamat mencuba uols..


credit : myresepi

Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Klik SINI

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

13 Comments
Comments

13 comments

Aug 15, 2011, 12:45:00 PM

boleh try nie thanks ye for the resepi...

Aug 15, 2011, 12:57:00 PM

simple je..senang buat...makan pon sodappp!

Aug 15, 2011, 12:57:00 PM

simple je..senang buat...makan pon sodappp!

Aug 15, 2011, 8:07:00 PM

canteknyer... menjadik la.. tq :)

Aug 16, 2011, 12:46:00 AM

Kesian ye. Segala benda yg biasa diguna di malaysia tak de kat sana. Cuba la buat karamel dari gula pasir. Masak je atas api sampai hangus.

Aug 16, 2011, 10:37:00 AM

sukaaaaa..menjadi tu...hehehehe takpala janji ada ..

Aug 16, 2011, 11:49:00 AM

sedap2 bee suka perasa pandan :)

Jan 4, 2012, 7:59:00 AM

@Amy Syaquena ha, tryla..memang sodap..

Jan 4, 2012, 8:00:00 AM

@YAYA AZURA betul tu..yang penting senang nak buat..kekke..

Jan 4, 2012, 8:15:00 AM

@eB ezrin eb dah try ek..sama2..

Jan 4, 2012, 8:15:00 AM

@Norasikin ha'ah, tak terfikir pasal wat sendiri karamel tu..hikhik..

Jan 4, 2012, 8:16:00 AM

@amiey lee hihi..boleh la..

Jan 4, 2012, 8:18:00 AM

@puanbee perisa pandan pon mmg sedap gak, tapi sini susahla nak ada pandan, kekdg je ada..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...